Teknologiateollisuus uhkaa laskea sähköasentajien palkkoja jopa 1 200 €/kk

24.10.2017

Teknologiateollisuus uhkaa laskea sähköasentajien palkkoja jopa 1 200 €/kk

« Takaisin

24.10.2017

Sähköliitto muistuttaa, että teollisuuden työehtosopimusten eli Sähköliiton ns. punaisen kirjan ja Teollisuusliiton vihreän kirjan välillä on eroja, vaikka taulukot näyttävät samalta. Erot tulevat kiistatta ilmi palkkausjärjestelmän teksteistä siitäkin huolimatta, että Teknologiateollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen tiedotti viime viikolla, ettei työnantajaliitto ole heikentämässä teollisuuden sähkömiesten työehtoja.

Jos teollisuuden sähköalan työntekijät jäisivät ilman omaa työehtosopimusta ja luottamusmiehiä, olisi suuri vaara, että uusien sähköasentajien palkat putoaisivat jopa 1 000 €/kk. Ansiot laskisivat 500 €/kk, vaikka henkilökohtainen pätevyys pysyisi samana. Lisäksi vaarassa ovat myös mahdolliset lisät, jotka tekevät alan ammattilaiselle jopa 200 euroa palkanlisää.

Nykyisin sähköasentajien tehtävät kuuluvat korkeimpiin työnvaativuusryhmiin sähköasentajien työehtosopimuksen perusteella. Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välisen sopimuksen perusteella sähköasentajien tehtävien vaativuusryhmät laskisivat kuten Sähköliiton jäsenten ansiotasokin.

Sähköliiton tilastojen mukaan teollisuudessa työskentelevät sähköasentajat tienasivat viime vuonna keskimäärin 45 099 euroa. Heidän palkkansa uhkaavat tulevaisuudessa pudota jopa 33 prosenttia.

– Sähköliiton tavoite on neuvotella alan palkkamääräyksistä jatkossakin ja näin ollen turvata sähköasentajien nykyinen ansiotaso, toteaa puheenjohtaja Sauli Väntti.

Sähköliiton arvioiden mukaan Teknologiateollisuuden pyrkimys on, että teollisuuden sähköalan töissä alettaisiin noudattaa pääsopimusalan eli Teollisuusliiton (ent. Metalliliitto) vihreää kirjaa. Sähköliitto on antanut Teknologiateollisuudelle työtaisteluvaroituksen. Työehtosopimuksen puolustamista koskeva työtaistelu alkaa keskiviikkona 1.11.2017 kello 6.00 ja päättyy keskiviikkona 8.11.2017 kello 6.00.

 


Lisätietoja:

Puheenjohtaja Sauli Väntti, puh. 050 528 7044
Liittosihteeri Hannu Luukkonen, puh. 050 68 295
Vastaava sopimusasiantuntija Jari Ollila, puh. 050 60 302